Historien bak bloggen...


Bloggen ble opprettet da jeg skulle reise til Afghansistan som vognfører i Force Protection i PRT 19/TSGF. Mye har endret seg siden den gang, og i år er jeg i gang med nye prosjekter. Fra august og ut desember skal bo i telt i Oslo marka, mens jeg fullfører mitt tredje og siste år på sykepleien.

fredag 6. april 2012

Årlig fysisk


 Jeg får mange spørsmål og kommentarer om jeg er godt trent og om hvordan jeg spiser. For mange er soldatene utelukkende godt trente mennesker.
For meg er det mer en sannhet med modifikasjoner! 


Forsvaret har opptakskrav for å komme inn på de ulike skole -og kurstilbudene, og det er noe som heter årlig fysisk hvor alle i utgangspunktet må løpe 3000m innen en hvis tid – avhengig av avdeling. Andre har spesielle tilpasninger for å klare kravet og noen ser for meg ut som de rett og slett aldri burde ha båret en uniform. 
Jeg opplever å møte noen av de «store gutta» med både store mager og spreng i skorta og tar meg selv i å lure på hvordan de havnet der…

Årlig fysisk er der for en grunn, hvis alle kommer seg gjennom, hva er da hensikten?

Jeg synes det er både riktig og viktig at Forsvaret i dag har en profil som viser at vi soldater er "mannen i gata"; det handler ikke om hvordan du ser ut, men om hva du har mellom øra!
Likevel mener jeg at vi grønnkledde er et ansikt utad, og da spesielt høyere offiserer. Vi har en plikt og et ansvar å vise at vi er tilliten verdig.
For meg er det mye stolthet i å bære den grønne (eller kakifargede) uniformen med flagget på skuldra, og det innebærer visse krav til min egen form og fasong! Jeg har ingen store muskler eller sixpack og jeg er også langt i fra så godt trent som jeg burde være, på tross av at jeg er innefor Forsvarets minstekrav!
Tid og motivasjon, kombinasjon av avslapning og trening er en vanskelig balansegang. I tillegg er det mye reising og kort tid hjemme, som gjør at tiden føles knapp og dyrebar!
For meg blir det lite trening fra mandag til torsdag når jeg er på jobb. Dårlig vær, lange dager og lang vei til treningsrommet virker hemmende på motivasjonen…
Løsningen har for meg i stedet blitt å komme meg mer ut hjemme! Lange gåturer, løpeturer som går fra A til B i stedet for rundturer som er lett å korte ned. Ski(!), både korte og lange turer, som trening og med full opp-pakning. Snart er det også tid for å blåse støv av sykkelen og la hjulene spinne mot tørr asfalt. Jeg kan nesten ikke vente!
Naturen er for meg svaret på å kunne kombinere avslapning og fysisk fostring!


Naturen som treningsarena - uansett årstid

Selv den vanlige "mannen i gata" må stille krav til seg selv...

Vivian J. S.3 kommentarer:

  1. For å få årlig fysisk godkjent kan man også blant annet svømme og sykle. Man kan i tillegg ta f.eks marsjmerket, infanteristmerket ol som automatisk gir karakter 4 og godkjent årlig fysisk. Det er ikke gitt at man i utgangspunktet skal løpe 3000 m. Og de som velger å gjennomføre årlig fysisk på andre måter har ikke fått spesielle tilpasninger, det er altså helt valgfritt hvilken test man vil gjennomføre.

    SvarSlett
  2. Men er testene gode/strenge nok når "alle" kommer igjennom?? Og hva med de som aldri gjennomfører årlig fysisk.. de finnes også.

    SvarSlett
  3. Det er klart at de finnes. Og det er jo noe som går utover dem selv, da årlig fysisk blant annet ses på når man søker stilling. Jeg tror imidlertid ikke at dette er noe stort problem, og at de som sluntrer unna kun utgjør en liten prosent av Forsvarets totale personellgruppe. Om testene er strenge nok kan jo diskuteres på flere plan. Jeg er enig med deg at det ligger visse forventninger til det å bære uniform, både psykisk og fysisk. Nå er det jo slik at ikke alle stillinger i Forsvaret krever like god fysisk form, og de du sikter til er vel gjerne den litt eldre garde som ofte sitter i administrative stillinger. Et minstekrav er et krav som altså er "godt nok", og så lenge disse bestås så er det jo greit. Jeg personlig mener at de fysiske kravene burde henge sammen med hvilken stilling en fungerer i. Er det en operativ stilling hvor det helt klart er både en fordel og livsviktig å være i god fysisk form så burde jo kravene settes der etter? Tanken med kommentaren min var bare å informere at det du skriver i innlegget ditt ikke er helt riktig slik du fremstiller det.

    SvarSlett

Hyggelig om du legger igjen en hilsen eller kommentar :)