Historien bak bloggen...


Bloggen ble opprettet da jeg skulle reise til Afghansistan som vognfører i Force Protection i PRT 19/TSGF. Mye har endret seg siden den gang, og i år er jeg i gang med nye prosjekter. Fra august og ut desember skal bo i telt i Oslo marka, mens jeg fullfører mitt tredje og siste år på sykepleien.

onsdag 15. februar 2012

Stressmestringstjenesten

Vi har i dag hatt ulike briefer som vi må være igjennom før vi reiser til Afghanistan.
En av disse ble holdt av KPS - Kontor for Psykiatri og Stressmestring.

Briefen vi hadde i dag handlet i stor grad om kjenneskap til hvem de er, hva de driver med og hvor vi kan nå dem.
Selv om dette i i hovedsak er for oss som skal ut, vil jeg tro at det er greit for familie og venner å kjenne til støtteapparatene rundt oss soldatene.



KPS består av psykologer, psykologspesialister, psykiatere, hvor alle har bred klinisk erfaring. De aller  fleste har militær erfaring og flere har også militærfagligbakgrunn.

KPS driver med: utbrief og annen undervisning som skal forberede oss soldatene på internasjonaltjeneste. De har også midtveisevaluering på avdelingsnivå. Det vil si at de sjekker stressnivå i avdelingen på samme tid som de er der for å gi kjenneskap til tjenesten og overføre erfaringer mellom avdelingene.

KPS har også en utsjekk ved hjemkomst, hvor de sjekker ut ønsker og behov for oppfølging. Det at de møter oss med det samme vi kommer hjem vil også gjøre "veien kortere for å ta kontakt" hvis det skulle bli behov ved en senere anledning.
Fokuset er oppfølging, utrednin og behandling av psykiske skader etter internasjonaltjeneste

KPS er også tilgjengelig for pårørende, dette vil det bli sagt noe om på familiedagen

Kameratstøtte


Som soldat i internasjonaltjeneste vil vi komme over en del utfordringer gjennom et stort spekter av situasjoner. Både under oppsetning, deployering og re-deployering vil det være utfordinger som kan gjøre hverdagen tyngre.
Det er jo ikke å legge skjul på at det stilles høye krav til oss soldater som skal reise ut. Noe som innebærer at kravene for stresshåndtering også vil øke..

Som det ble fortalt om under briefen i dag, så handler det om at gode mentale ferdigheter er en forutsetning for å kunne reise ut i internasjonal tjeneste.

Jeg har skrevet litt om dette tidligere; " Drill redder liv, og minsker frykt"


Personlig setter jeg utrolig pris på slik informasjon og brief om tilbudene vi har. Det skaper en ekstra trygghetsfølelse at det faktisk er et apparat som står klart for å ta i mot oss når vi kommer hjem. I tillegg vil de jo ikke være ukjent for oss fordi de følger oss på en måte gjennom hele prosessen, selv om det er med bare noe få og korte møter.

Jeg synes også det er godt å kunne dele med familien at Forsvaret har kommet langt i forhold til ivaretaking av soldatene som kommer hjem, enn hva som var tidligere.
Min mor deler livet sitt med en tidligere FN soldat og vet hva det vil si å sitte hjemme og vente, bekymret og redd. Hun vet også mye om at det ikke fantes noe støtteapparat den gang og opptreningen var en helt annen. Min stefar er ern sterk mann og et godt forbildet! Likevell er jeg glad og takknemlig for at Forsvaret har større fokus på psykisk helse i dag, for ikke alle kommer hjem i like godt hold... 

1 kommentar:

  1. Heimevernet skulle vel vokte hjemlandet? Jeg håper du slipper å lemleste eller drepe noen på vei mot å mestre din stress, utenlandskrigerne oppsøker jo bevisst død og elendighet, hva motivene måtte være er det ingen som vet. Jeg garanterer deg at utfordringene kommer senere, da du sammenlikner bildene av samholdet mellom sterke egoister med bildene av unødvendige tragedier uten mål og mening.

    SvarSlett

Hyggelig om du legger igjen en hilsen eller kommentar :)