Historien bak bloggen...


Bloggen ble opprettet da jeg skulle reise til Afghansistan som vognfører i Force Protection i PRT 19/TSGF. Mye har endret seg siden den gang, og i år er jeg i gang med nye prosjekter. Fra august og ut desember skal bo i telt i Oslo marka, mens jeg fullfører mitt tredje og siste år på sykepleien.

torsdag 5. januar 2012

Xkromosom

"Menn har ett x-kromosom og jenter har to. Forsvaret
trenger flere x-kromosomer for å få det mangfoldet
som er ønskelig for at Forsvarets oppgaver skal løses
på en best mulig måte.
"

Dette er Forsvarets "salgstriks" for å få flere jenter inn i "grønt"...


Fullført førstegangstjeneste​ ​ ​ ​ ​

​Kvinner fullført Menn fullført​ Fullført totalt​ Prosent kvinner​
​2009     642​ 6959​ 7601​ 8,4%​

I 2009 var det 8,4% jenter i førstegangstjenesten..
Et tall som forteller mye om hvor mannsdominert hverdagen i Forsvaret faktisk er. Ikke uforventa, men kanskje en tankevekker?
Har vi jenter og kvinner noe å bidra med? Og hva bidrar vi med?

Tallene som er hentet fra www.forsvaret.no sier ingenting om hvor stor prosent kvinner som jobber i Forsvaret, men at det var​15,2%  jenter som tok befalsutdanning i 2009. Et tall som er langt bedre enn hva som er tilfelle i førstegangstjenesten.
Hva det kan skyldes?
Jeg tror det handler om at jenter som velger å gå inn i Forsvaret er målrettet og ønsker å oppnå noe med sin tid i Forsvaret. Enten det er for å skaffe poeng til fremtidig utdannelse, en god attest for yrkeslivet eller en videre karriere i Forsvaret, er det en verdifull og lærerrik tid!


Lange dager og mye utendørs aktivitet, fysisk trening, tung opp-pakning , mat som smaker "papp" og lite privatliv er noe av det som tilbys i Forsvaret.
Det er når du "hater mest" du lærer, mestrer og utvikler deg selv best...
"Det er motgang som gir medgang" bruker farmor å si. Og det har hun virkelig rett i! For det er ingen steder jeg føler meg mer hjemme. Det er ingen andre mennesker jeg føler meg så vel med, som disse gutta jeg deler hverdagen med.
De har pågangsmot, ståpåvilje, godt humør, om enn noe tørr humor (ler). De "sparker meg bak" når jeg trenger en "dytt", de gir meg rom for å ikke alltid mestre og ros når jeg gjør gjør noe bra!
    Forsvaret har en fantastisk kultur for direkte tilbakemledinger! Enten det er konstruktiv kritikk eller ros!
Her har det sivile samfunn virkelig noe å lære!!

Hva med de negative sidene?

Forsvaret er ikke for alle, men det tror jeg gjelder uansett kjønn!
Som eneste jente blant så mange menn kjenner jeg innimellom savnet etter en kvinnelig kollega å dele frustrasjon og gleder med. Vi jenter tenker ofte ulikt fra gutta, som for det meste er positivt(!), men kan også være frustrerende! Det er klart mange mannsstemmer høres bedre, enn en enkelt kvinnestemme.. Tilretteleggingen for kvinner har likevel kommet langt!
Vi har større behov for tilrettelegging for intimvask og hygiene i felt, og vi trenger lengre tid når vi med fullt vinterutstyr må "lette på trykket"..
Vi hevder oss også på mange områder! Vi tar igjen for de områdene vi er svake på!
"bak en hver stor mann står en sterk kvinne"
Jeg tenker litt slik om oss damer i Forsvaret; vi gjør rett og slett gutta bedre i jobben sin!! ;)

Som jente i mitt lag føler jeg at jeg kan bidra positivt på flere måter.
Jeg kjenner meg selv så godt at jeg vet jeg er god på organisering, jeg jobber godt i samarbeid med andre og er en omsorgsfull person.
Jeg er derimot dårlig på å presse meg selv fysisk, men evner å gjøre det når det er for laget! Når mine prestasjoner påvirker flere enn meg selv, yter jeg mer i frykt for å skuffe lagskamerater. Og på den måte gjør laget meg bedre.

Jeg tror også at vi jenter som går inn i et mannsdominert yrke har evnen til å få en gruppe til  å prate mer åpent. Vi ufarliggjør det å være "feminin",og det å snakke om følelser faller naturlig for oss. Kanskje er det også lettere for noen av gutta å snakke om problemer med en jente, enn en annen gutt?!
   Vi kan jo tenke oss hvordan det er for oss jenter/kvinner å få menn inn i helsevesenet.. Ingen tvil om at disse tøffe og myke mennene er et sunt tilskudd! Menn myker opp stemningen i et kvinnedominert yrke, på samme måten som vi jenter/kvinner gjør det i et mannsdominert.

Når jeg tenker på oss jenter i Forsvaret er det lett å tenke at det er prat og "organisering" vi er gode på.. men mange jenter  gjør det svært godt på skytebanen, vi hevder oss blant gutta på kjøring, som hundeførere, sanitetspersonell og er generelt i stand til å hevde oss blant de fleste gutta.
  Det er en kjent sak at vi jenter har mindre å stille opp med gutta rent fysisk, og det er derfor enkelte stillinger i Forsvaret som ikke er mulig å nå for "alle av oss", men det er det gjerne ikke for gutta heller! Jeg berømmer disse tøffe jentene som når målet om å bli jagerpilot, brannmann (les: brannkvinne) og andre yrker det er lett å se på som "uoppnåelige"

Det er ingen tvil om at VI JENTER DUGER!
....Og jeg anser oss som en ressurs for Forsvaret!!


4 kommentarer:

 1. Kloke ord! :-) Jeg blir faktisk litt gira selv kjenner jeg, hehe! Helt klart at vi kvinner og menn utfyller hverandre, ser det godt i min jobb. Mannfolk i en stor hønseflokk har positiv virkning, og det er jeg helt sikker på at 1 høne i en haneflokk også har! -og godt å vite at enkelte ting er tilpasset kvinner, ei jeg kjenner snakket om de "fine" gravidklærne hun fikk tildelt, og jeg ble faktisk imponert over at de hadde noe sånn som graviduniform ;)

  SvarSlett
 2. Hehe.. det er bra det engasjerer litt! det opptar ihvertfall meg! :)
  Ja, er ikke det bra?! uniform for gravide! Flotte greier!! :D

  SvarSlett
 3. Veldig bra innlegg, Vivian! :) Fant bloggen din på spm runden til Mari, soldathjerte-bloggen. Du må blogge mer! Gleder meg til å følge deg videre (:

  Jeg reiser til Kjevik søndag morgen, skal på FOS vinter. Er spent og gira!

  SvarSlett
 4. Tusen takk Thea! Gøy å høre at du likte det! :) Jeg blir nok å blogge gjevnt, så lenge jeg føler jeg har noe fornuftig å komme med ;)

  Så bra! Hva har du søkt?
  Masse lykke til på FOS!!

  SvarSlett

Hyggelig om du legger igjen en hilsen eller kommentar :)