Historien bak bloggen...


Bloggen ble opprettet da jeg skulle reise til Afghansistan som vognfører i Force Protection i PRT 19/TSGF. Mye har endret seg siden den gang, og i år er jeg i gang med nye prosjekter. Fra august og ut desember skal bo i telt i Oslo marka, mens jeg fullfører mitt tredje og siste år på sykepleien.

tirsdag 10. januar 2012

Sanitetdag 2

Dagen i dag har vært lang og det føles ut som om det har skjedd mye, både i form av hendelser, læring og videreformidling av kunnskaper.
Vi startet dagen med sanitet (som jeg fortalte om i går), men med vekt på skader som krever at en vet hva en driver med, samt forflytning av syke og sårede fra kjøretøy.

Når du kommer til en pasient med store synlige blødninger er det lett å "falle helt ut". Blodet kan virke veldig voldsomt når det blir spredd utover en flate, slik at selv små mengder kan virke skremmende.
Det er da en trenger å ha trent så mye sanitet til dette sitter i fingrene. Du skal være så god på de tingene du skal gjøre at det nesten er like naturlig som å spise med kniv og gaffel!!
-->stans umiddelbar blødning! Enten ved hjelp av trykk eller tourniquet. Så sjekker du om pasienten puster!

Enkle ferdigheter som stans av store pågående blødninger og HLR (hjertelungeredning) er noe jeg mener bør være en ferdighet som alle burde kunne! Skolene burde ha med slike ting allerede på barne- og ungdomsskolen og alle arbeidsplasser skulle hatt slike kurs årlig!

I mange tilfeller er det helt avgjørende for utfallet  at "Kåre enkeltmann" kan førstehjelp, men aller viktigst er det at den som kommer til ulykkesstedet faktisk reagerer og handler!
Selv om du er usikker på om det du gjør er riktig, eller hvordan du utfører de ulike tiltakene er det bedre å gjøre noe, enn ingenting!!
De minuttene før ambulansen eller hjelpen kommer vil kunne være avgjørende!
Bare husk det viktigste:

"Den skadde trenger luft & hjertet trenger å slå"

- overlege Snorre Sollid

1 kommentar:

  1. Høres ut som du har lært en del :)

    -Sanass soldat.

    SvarSlett

Hyggelig om du legger igjen en hilsen eller kommentar :)